Psykoterapia

Psykoterapia on tavoitteellinen hoitomuoto joka tapahtuu psykoterapeutin ja asiakkaan turvallisessa vuorovaikutuksessa. Terapiaan tulosyynä saattavat olla esimerkiksi ahdistuneisuus, pelot, pakko-oireet, traumaattiset kokemukset, elämänmuutokset, syömishäiriö tai masennus.  Psykoterapeuttinen työskentely voi sisältää omien toimintatapojen, ajatusten ja tunteiden tunnistamista ja tutkimista sekä niistä pikkuhiljaa tietoisemmaksi tulemista. Mielen maja on keho, joten kehollisen reagoinnin havaitseminen  ja säätely on myös tärkeä osa psykoterapeuttista prosessia. Psykoterapia voi sisältää myös tietoisen läsnäolon harjoitteita (mindfulness) tunne- ja itsesäätelyn tueksi. Tavoitteena on tarkastella elämän varrella sisäistyneitä mielensisäisiä prosesseja, joiden varassa yksilö tulkitsee, arvioi ja ohjaa itseään sekä muita ihmisiä ja ympäröivää maailmaa. Myös matkan varrella tapahtuneet mahdollisesti traumaattiset kokemukset on psykoterapiassa turvallista kohdata. Lasten psykoterapiassa käytetään edellä mainittuja menetelmiä ikä- ja kehitystason mukaisesti.  Lasten kanssa myös leikillinen vuorovaikutus ja erilaiset luovat menetelmät voivat olla olennainen psykoterapiaa. Terapeuttinen muutos voidaan prosessin edetessä havaita psyykkisen joustavuuden lisääntymisenä. Kaiken kaikkiaan tavoitteena on parempi psyykkinen hyvinvointi elämän eri osa-alueilla.

Psykoterapeuttinen työskentely toteutuu säännöllisesti 1-2x viikossa. Lasten ja nuorten psykoterapian rinnalla toteutuvat vanhemman tapaamiset 1-2x kuukaudessa. Psykoterapiaan voi sisältyä yhteistyötä myös verkoston (esim. koulu tai lastensuojelu) kanssa erityisesti jos lapsella tai nuorella on merkittäviä koulunkäyntiin liittyviä haasteita tai neuropsykiatrinen diagnoosi.

Psykoterapiassa asiakkaan oma kokemus terapiasuhteen toimivuudesta ja turvallisuudesta on terapian tuloksellisuuden paras ennustaja. Tutustumiskäynnit psykoterapeutin luona ennen psykoterapian aloittamista antavat sekä asiakkaalle että terapeutille mahdollisuuden harkita psykoterapiasuhteen aloittamista.

Psykoterapeutti on Valviran laillistama ja nimikesuojattu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on hankkinut itselleen soveltuvan pohjakoulutuksen (esim. psykologi, sosiaalityöntekijä, lääkäri) lisäksi vähintään kolmevuotisen jatkokoulutuksen, johon kuuluu myös oma käyty psykoterapia. Koulutus pitää sisällään teoreettisia ja kliinisiä opintoja sekä työnohjattua työkokemusta.